Nôž je najlepšie vyberať podľa plánovaného použitia. Daktoré nože sú univerzálneho charakteru (Santoku, Chef's) a niektoré sú skôr orientované na špecifické použitie (nože filetovacie, nože na zeleninu). V princípe rozpoznávame nasledovné typy nožov podľa ich použitia:

 

Filetovací nôž

  • jemná a pružná čepeľ, dlhší tvar 20 - 36cm, ktorý zabezpečí pohodlné krájanie mäsa, šunky a rýb
  • mnohé druhy sa vyrábajú zašpicatené, aby ľahšie prenikli do úzkych častí suroviny

Vykosťovací nôž

  • jeho tvar úzkej a oblej čepele veľmi dobre preniká mäsom a pomôže pri pohodlnom vykosťovaní 

Steakový nôž

  • čepeľ je tenká v rozmeroch okolo 10 - 15cm, nôž je ľahký aby sa s nim pohodlne manipulovalo pri stolovaní

Univerzálny šéfkuchársky nôž

  • pevný nôž so širokou a masívnou čepeľou 15 - 30cm, ktorá zabezpečí sekanie napr. zeleniny, kapusty, rezanie tenkých plátkov mäsa a pod.
  • čepeľ je tvarovaná v rámci niekoľkých častí (predná špičková časť zabezpečuje jemné krájanie, napr. cibule, cesnaku, strednou časťou ľahko naporciujete mäso, prenesiete väčšie pláty surovín alebo stláčanie filetov a zadná časť vám pomôže s rozseknutím menších kostí a pod.)
  • nemal by byť ani ťažký a ani prehnane ľahký, vyvážený a rukoväť dobre vytvarovaná, tak aby dobre sedela v ruke aj počas celodennej práce
  • jemne zaoblená stredná časť kolísavým krájaním pomôže pri sekaní čerstvých byliniek a vňatí
Malý nôž na zeleninu
  • malý krátky nôž s čepeľou od 5 - 11cm
  • slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia

Nôž na syr

  • jeho perforovaná čepeľ zabezpečí krájanie syru bez toho, že by sa plátky naň lepili

Nôž na chlieb

  • dlhý nôž so zúbkovaným ostrím, ktoré zabezpečuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky pečiva
  • dĺžka čepele je 20 - 25cm
  • pri kúpe radšej investujte do kvality - budete ho pravdepodobne najčastejšie dennodenne používať

Sekáče 

  • mohutná a ťažká čepeľ zabezpečí ľahké preseknutie aj kostí a šliach
  • výrobcovia ponúkajú aj špeciálne ázijské nože (Deba), ktoré majú ostrie zapustené smerom dolu, ťažkú čepeľ, ktorá presekne kosti, ale je aj dostatočne tenká na odrezanie tenkých plátkov

Nôž na zeleninu

  • krátky nôž s priamou reznou hranou a hladkým ostrím, zabezpečujúci bežné opracovanie zeleniny