Ako rybu zabiť:


Ak chcete rybu zabiť čo najšetrnejšie, postupujte nasledovne:

1. pripravte si pevnú a dostatočne veľkú podložku (ideálna je napríklad KAI AP-5016)

2. pripravte si dobre nabrúsený dostatočne veľký kuchynský nôž (napr. nôž Santoku DM-0702)

3. rybu zabaľte do kuchynskej útierky alebo uteráka tak, aby ste ju vedeli pevne držať v jednej ruke. Ak chcete aby sa vám ryba na podložke nešmýkala, položte na podložku 1-2 papierové utierky.

 

       Rybu uchopte a položte bruchom na podložku. Zakiaľ rybu pevne držíte jednou rukou, chyťte do druhej ruky nôž a urobte zárez asi do polovice výšky ryby tesne za miestom, kde končia žiabre. Týmto spôsobom prerušíte miechu a rybu okamžite usmrtíte. Ak ste si neni istí, či ste miechu už prerezali - odrežte celú hlavu, ktorú aj tak vždy oddelujeme od tela pred samotnou prípravou.

 

Ako rybu očistiť:

Ak pripravujete rybu ktorá má šupiny (napr.šupinatý kapor), tu nájdete návod ako sa ich jednoducho zbaviť:

 

 

Ako správne rybu vykuchať nájdete tu:

 

 

Ako kapra naporcovať:

 

 

Ak neradi vyberáte kosti, môžete sa ich ešte pred samotnou prípravou účinne zbaviť. Tento postup je mimoriadne účinný hlavne na kostičky tvaru Y, ktoré majú najčastejšie tendenciu sa zachytiť v hrdle. Používajte ostrý nôž s tenkou čepeľou, napr. nože Santoku.

 

 

 

zdroj: Třeboňský kapr